EU NALEPKA

Označevanje po predpisih EU olajša izbiro ustreznih pnevmatik. Pomaga vam, da ocenite nove gume v smislu učinkovitosti, varnosti in hrupa. Cilj je spodbujati zmanjšanje porabe goriva, povečanje varnosti ter zmanjševanje vpliva hrupa na okolje. Od leta 2012 so vse pnevmatike označene z nalepko EU, ki prikazujejo tri naslednje lastnosti pnevmatike: 

 

EU nalepka

 

1. Kotalni upor: Kotalni upor, je upor do katerega pride ob stiku pnevmatike s podlago, le-ta pa močno vpliva na porabo goriva vašega vozila. Pnevmatike, ki se lažje kotalijo, porabijo manj goriva, saj se manj energije izgubi s trenjem in segrevanjem. Na Eu nalepki je lestvica razredov od A do G glede na učinkovitost porabe goriva. Boljša kot je ocena (A = najboljše), bolj boste prihranili pri gorivu in manjši bo izpust emisij CO2.

 

2. Oprijem na mokri podlagi: Razred za oprijem na mokri podlagi, se na oznaki EU določi na podlagi meritev zavorne poti na mokri podlagi. Pnevmatike, ki nudijo izjemen oprijem na mokrem (razred A), imajo najkrajšo zavorno pot in so bolj varne.

 

3. Hrup ob vožnji: Obremenitev s hrupom predstavlja zvok pnevmatik ob kotalenju, izmerjen v decibelih. Poleg izmerjene vrednosti v decibelih je na nalepki raven hrupa prikazana tudi v razredih od enega do treh zvočnih valov. Oznaka ena označuje, da je kotalni hrup vsaj 3 dB pod priporočeno mejno evropsko vrednostjo, dva je vmesna vrednost pod veljavnimi omejitvami in pod vrednostjo omejitve tri ter oznaka tri, da je pnevmatika hrupna ter da je nad priporočeno mejno evropsko vrednostjo.

 

Nakupovalna košarica

Nakupovalna košarica

Izdelkov v košarici: 0
Vrednost v košarici: 0.00€